среда, 18 ноября 2015 г.

Контрольна робота "Складне речення" (для поглибленого вивчення) у 9 класі

Складне речення
Варіант І
1. Продовжте речення:    2 б
Складним називається речення …..
Складне речення з різними видами зв’язку – це……

2. Випишіть із поданих сполучників сполучники сурядності:    1б
а, щоб, коли, зате, однак, де, й, що, як, та, але, який, ніби, або, і, то…то, хоч…хоч, котрий.

3. З поданих простих речень утворіть складне з різними видами зв’язку, запишіть, поставте відповідні розділові знаки.  1 б
Не шкодуй часу на хороші книги. Хороші книги можуть відкрити тобі істини. Істини полегшать тобі шлях до мети.

4. Прочитайте текст, знайдіть у ньому речення з різними видами зв’язку, підкресліть у ньому граматичні основи та накресліть схему цього речення. Доведіть, що ваша відповідь правильна.  3 б
1 березня 1938 народився  Борисла́в Микола́йович Брондуко́в — український актор, народний артист України. Як кіноактор Борислав Брондуков дебютував 1962 року у фільмі Сергія Параджанова «Квіти на камені». Пізніше він знявся у понад 110 фільмах. У кіно Брондуков не грав головних персонажів, він відмовлявся від центральних ролей, якщо вони йому не подобалися, і завжди міг з будь-якого епізоду «зробити цукерку». У 1995 році Брондуков став першим лауреатом Державної премії України імені Олександра Довженка.

5. Встановити відповідність між реченням і схемою, що відображає його будову2 б
1.            Відскрипіла возами осінь, на санях від’їхала зима, і вербовим човником прибилась до бродів весна (М.Стельмах).
2.Рясні дощі, що набридливо періщили кілька днів підряд, геть розмили сірі кучугури снігу, південний вітер зігнав жовту малу воду в калюжі та широкі озера (Ю.Збанацький).
3.                        Сьогодні сонце висварило в осені ще один погожий день, і він не знав, куди йому занести бабине літо (М.Стельмах).
4.                        Старшина лічила ранком військо, і багато кращих вояків у ньому бракувало: ніхто не знав, де й як вони лягли (Леся Українка).
5.На березі хвилястої Десни, де білі піски і дерева зелені, де слід віків одкопували вчені, стояло місто, оповите в сни (М.Рильський).
А) [ , (що), ], [ ].  Б) [ , (де), (де), ].   В) [ ], і [ ], (куди).    Г) [ ], [ ], і [ ].     Ґ) [ ], і [ ]: [ ],(де).    Д) [ ], і [ ], (де).


6. В кожному реченні підкреслити граматичну основу. Вказати речення прості й складні.  1 б
Земля відроджена встає і знов народу подає скарби свої нетлінні. На золоті крил із-під тучі бджола поспішає у світ і вишні хустини пахучі на плечі розвішує цвіт. Вже облетів весняний цвіт і літо вже минуло і тихий осені привіт хвилює серце чуле. Листя слухає вітру зітхання і згортає свої прапори.

7. Виправте пунктуаційні помилки:    2 б
 У 14 років Ольга Кобилянська почала писати вірші, а потім новели польською, та німецькою мовами.  Письменниця написала такі повісті «В неділю рано зілля копала», «Царівна», «Людина», «Апостол черні», «Земля».

Складне речення
Варіант ІІ
1. Продовжте речення: 2 б
За способом зв’язку розрізняють такі основні види складних речень: ….
Багатокомпонентні складні речення – це такі, ……

2. Випишіть із поданих сполучників сполучники підрядності:   1б
а, щоб, коли, зате, однак, де, й, що, як, та, але, який, ніби, або, і, то…то, хоч…хоч, котрий.

3. З поданих простих речень утворіть складне з різними видами зв’язку, запишіть, поставте відповідні розділові знаки. 1 б
Література вчить нас добру і любові. Літературу зберегли для нас цілі покоління попередників. Ці уроки літератури кожен вивчає по-своєму. Художні образи по-різному впливають на людей.

4. Прочитайте текст, знайдіть у ньому речення з різними видами зв’язку, підкресліть у ньому граматичні основи та накресліть схему цього речення. Доведіть, що ваша відповідь правильна3 б
1 березня 1880 року в білоруському Пінську народився Ісаак Шенберг, який прославився як винахідник однієї з перших систем телебачення високої чіткості.  По закінченню Київського політехнічного інституту переїхав до Петербургу, де працював головним інженером Російського товариства бездротових телеграфів та телефонів. В 1914 році разом з родиною винахідник оселився у Великобританії, а на початку 30-х років Шенберг зробив кілька оригінальних відкриттів в області телевізійної техніки —  за це він отримав престижну медаль Фарадея та право іменуватися сером.

5. Встановити відповідність між реченням і схемою, що відображає його будову.   2 б
1. Сьогодні сонце висварило в осені ще один погожий день, і він не знав, куди йому занести бабине літо (М.Стельмах).
2.            Відскрипіла возами осінь, на санях від’їхала зима, і вербовим човником прибилась до бродів весна (М.Стельмах).
3.На березі хвилястої Десни, де білі піски і дерева зелені, де слід віків одкопували вчені, стояло місто, оповите в сни (М.Рильський).
4.Рясні дощі, що набридливо періщили кілька днів підряд, геть розмили сірі кучугури снігу, південний вітер зігнав жовту малу воду в калюжі та широкі озера (Ю.Збанацький).
5.            Старшина лічила ранком військо, і багато кращих вояків у ньому бракувало: ніхто не знав, де й як вони лягли (Леся Українка).
А) [ , (що), ], [ ].    Б) [ , (де), (де), ].      В) [ ], і [ ], (куди).    Г) [ ], [ ], і [ ].      Ґ) [ ], і [ ]: [ ],(де).      Д) [ ], і [ ], (де).

6.  В кожному реченні підкреслити граматичну основу. Вказати речення прості й складні.   1 б
Сховав грудень під кригою річки і повдягав ліси у білі мережива. Полетів останній лелека і не залишився на нашій землі жоден перелітний птах. Товста снігова ковдра і міцний килим опалого листя надійно вкривають землю від морозу. Мчали коні навпрошки, перекинули санки і вже наша віхола далі не поїхала.

7. Виправте пунктуаційні помилки:    2 б

Улюбленим композитором Ольги Кобилянської був Ф. Шопен а ще їй подобалася: музика М. Лисенка Ф, Ліста Л, Бетховена В. Моцарта. Вона писала: Музику я люблю пристрасно і вона впливає на мене дуже сильно. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Презентація до уроку -книги "Узагальнення і систематизація знань про дієслово" для 7 класу https://docs.google.com/presentation/...